Pluimes or Fraxinus ornus: white flowering tree in the garden

Pluim-es

Manna-es, es bloem
Fraxinus ornus (bot.)
Manna ash (Eng.)
Flowering ash (Engels)
Oleaceae – olijffamilie

I Wannee over in mei een boom in over witbloeiende Zieta, dan dat waarschijnlijk of IS Pluim-es. Het IS ongelooflijk hoeveel deze boom witcrèmekleurige pluimen produceert, terwijl bijna het blad onzichtbaar is. Ik sta er ieder jaar weer naar te kijken verbazing vol. IS het een parkboom die, als hij volwassen IS, veel ruimte nodig heeft om te komen tot zijn recht heeft hij een brede want kroon. Er zijn ook een soorten is smallere round of Zelfi kroon.

Herkomst

Pluim-es of IS inheems in het middellandse Zeegebied, Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Zwitserland Zuidrand tot aan de van de Alpen, Turkije in Libanon. Op het Italiaanse eiland wordt in Sicily Pluim-es gecultiveerd sap om er van te Winnen. In zijn als VAAK thuisland groeit hij op pionierboom Zonnige rotshellingen in Voormalig Wijnbergen, meestal op kalk. In submediterrane loofbossen groeit VAAK Samen is hij in haagbeuken steeneiken.

Pluim in zijn thuisland

Naamgeving

Fraxinus ornus is de oude naam voor deze Latijnse es. Pluim-es-es in Bloem Hebben betrekking op de bloeiwijze manna in es op het die uit de Zoete sap bast gewonnen wordt.

Manna betekent brood uit de hemel. In het Oude Testament Lezen Toen wij dat in de wildernis of Israëlieten bijna aan het waren verhongeren, God is manna voedde hen. Het Woord wordt ook gebruikt voor manna korstmossen die in bepaalde van de Woestijne Arabia groeien in Afrika als die in Voedsel verzameld gegeten worden.

herfstkleur

Plantkenmerken

Pluim-es of kan een hoogte van 8-15 m bereiken. Hij heeft een breed oval, round kroon in bijna IS VAAK meerstammig. Schori of IS in grijs glad. Bladeren of blauwgroene zijn ca. 30 cm lang oneven geveerd is smal elliptische, spitse fijngezaagde blaadjes is een Korte, VAAK behaarde steel. In zijn bladknoppen paarsachtig in viltig.

Of roomwitte bloemen uit lopen Gelijke puts Bladeren. Ze zijn meestal tweeslachtig. Staan ze in grote, rechtopstaande of overhangende pluimen in geuren lekker zoals seringen Zoet. Hieruit ontwikkelen zich gevleugelde, tongvormige nootjes van ca. 3 cm lengte gevleugelde Zaden die is blijven hangen in pluimen

Gebruik

Door insnijding van stam wordt op Takken in Sicily sap gewonnen. De Smaak IS Zoet lijkt op die van in honing. Bomen worden vanaf hun of the eighth special messen levensjaar is in juli augustus in ingesneden. Het wordt uitvloeiende sap in de zon in opgevangen gedroogd. Het wordt als laxeermiddel (siroop) gebruikt.

Standplaats

Pluim-es of IS geschikt voor Parken, Tuinen industrieterreinen in grote. Hij van Houdt IS kalkhoudende in grond goed Bestand tegen wind. IS-en hij Warmte lichtminnend.

Pluim-es-vruchten (essensleutels)

Soorten

Fraxinus ornus ‘Anita’ to ‘Obelisk’ Hebben Slankis een kroon.
Fraxinus ornus ‘Arie Peters’ wordt niet hoger dan 8 m vraagt ​​Plaats als hij een beschutte nog jong IS vorstgevoeligheid ivm.
Fraxinus ornus ‘Meczek’ is een kleine, kogelvormige Pluim-es (6 m) die in het werd gevonden Meczekgebergte in Hongarije

Advertisements
This entry was posted in Trees. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s